Skupinové focení na svatbě nepatří k těm nejvíc vzrušujícím částem svatebního dne. O to je ale důležitější, aby proběhlo rychle, efektivně a aby výsledek stál za to. V tomto článku mám pro vás 5 tipů, jak skupinové fotky co nejlépe zvládnout.

#1 Foťte se hned po obřadu

Pro naprostou většinu svateb platí, že focení skupinek je nejvhodnější hned po skončení obřadu. Proč? Důvodů je několik.

Hosté jsou v tu chvíli pohromadě a čekají na instrukce. Takových okamžiků během dne moc není. Pokud byste chtěli shánět všechny hosty během svatební oslavy, věřte mi, že to bude na dlouho.

Po obřadu jsou hosté ještě upravení. Je ideální je vyfotit, než to pomine. Občas se hosté během svatební oslavy zašpiní, změní outfit nebo se společensky unaví. Je tak nejlepší se vyfotit, než k tomu dojde.

Ne všichni hosté se zdrží na celý svatební den. Obřad si ale většinou ujít nenechají. Pokud chcete mít na fotkách každého, těsně po obřadu je k tomu nejlepší příležitost.

POZN. – Pokud je svatba malá (např. 20 hostů), tak všechny seženete mnohem jednodušeji a není nutné čas focení tolik řešit.

Focení skupinek svatba | svatební fotky Brno

#2 Foťte se ve stínu

V prvním bodě jsem vám doporučil se fotit po obřadu. To ale často znamená fotit v ostrém poledním slunci, které na fotografiích nevypadá moc hezky. Jak to vyřešit? Jednoduché řešení je se fotit ve stínu. Stačí najít nejbližší husté stromy a máte hotovo. Stromy navíc vytvoří hezké pozadí, takže výhra je dvojitá.

Focení skupinových fotek svatba pod stromy

#3 Napište si seznam skupin dopředu

Na svatbách se často stává, že se skupinové focení změní v chaos. Hosté vymýšlí spoustu variant skupinek, opakuje se focení, protože se na někoho zapomnělo a vše najednou trvá mnohem déle, než by mělo.

Takové situaci můžete snadno předejít. Stačí se připravit. Nic vám totiž neusnadní focení skupin tak, jako dobře připravený seznam. Když je jasno o tom, kdo se má právě fotit a kdo je další na řadě, jde to jako po másle.

Skupinové svatební focení | focení skupinek svatba

#4 Mějte moderátora

Máte nachystaný seznam skupin. Výborně. Teď ještě někdo, kdo to skupiny bude organizovat. Možnosti jsou dvě. Buď se toho chopí fotograf nebo moderátor. A jako moderátora nemyslím nutně profesionála. Stačí někdo z hostů se zvučným hlasem, kdo (ideálně) zná co nejvíce lidí na svatbě. Oproti fotografovi má tu výhodu, že pozná, kdo je kdo a jestli jsou na fotce všichni potřební lidé. Na větší svatbě taky moderátor může vzít do ruky mikrofon, zatímco fotografovi by překážel. Fotograf se při spolupráci s moderátorem jednoduše může soustředit na focení.

Moderátor na svatbě | svatební oslava

#5 Nenechte fotit hosty na telefony

Tato poslední rada je možná trošku netradiční. O to více je užitečná. Doporučuji poprosit hosty, aby nefotili skupinky na své mobily.

Má to dva hlavní efekty. Zaprvé se vše zrychlí, protože fotograf nečeká, než si skupinku vyfotí někdo na telefon.

Zadruhé se hosté víc soustředí na fotografa a dívají se do objektivu. Když vedle fotografa stojí další lidé s telefony, často se focená skupina automaticky podívá jejich směrem.

PRO TIP: Doporučuji zvážit omezení mobilů v průběhu celé svatby. Hosté si díky tomu užijí den více, budou se soustředit na přítomný okamžik a ne ho prožívat skrz displej telefonu. O tzv. „unplugged svatbě“ si můžete přečíst více zde.

Svatební focení, ženich s nevěstou | Statek Samsara Blansko

Závěr

To je vše. Už víte jak na to.

Skupinové fotky se ale samy nenafotí. Naštěstí o vím o někom, kdo by vám mohl pomoct.

Mohlo by vás také zajímat