Nebudeme si nic nalhávat. Naplánovat svatbu je náročné. A je to ještě náročnější, pokud si ji chcete užít. Dobře vymyšlený svatební harmonogram vám vše výrazně zjednoduší. Pojďme se podívat, jak ho naplánovat.

Důležitá rada na začátek

Je to vaše svatba, užijte si ji podle svého. A myslím to vážně. Nemáte rádi svatební tradice? Vyhněte se jim obloukem! Máte rádi fotbal? Tak si ho zahrajte s hosty! Dorty nejsou nic pro vás? Tak proč je mít na svatbě! Prostě se nenechte omezovat tím co vidíte okolo sebe.

V tomto článku uvidíte příklad svatebního harmonogramu, ale rozhodně ho neberte jako jedinou možnou variantu.
Spíš harmonogram použijte jako odrazový můstek pro vymyšlení vlastního.

Obecně platné rady

Předtím než se vrhneme na příklad harmonogramu, mám pro vás několik obecných tipů.

• V průběhu svatby není nutné dodržovat svatební harmonogram do puntíku, důležité je, aby se lidé bavili. Program by na sebe ale měl plynule navazovat. Jakmile totiž vzniknou pauzy, hosté se začnou nudit.

• Společné přesuny všech hostů jsou vždy na dlouho. Proto jich mějte co nejméně.

• Mějte na svatbě někoho, kdo bude den organizovat a někoho kdo bude nahlas koordinovat hosty (nejlépe moderátor). Hosté jsou totiž jako stádo ovcí. Pokud je nevedete, netuší co dělat ????. Tyto dvě funkce může zastávat i jedna osoba.

• Váš konkrétní harmonogram může silně ovlivnit volba místa svatby a hostiny. Pokud máte všechny body programu
v jednom místě, čas strávený přesuny je minimální. Pokud budete cestovat, vyhraďte si na to dostatek času.

Focení družiček s nevěstou západ slunce svatba Statek Samsara

Svatební den nebo svatební odpoledne?

Důležitá otázka spojená se svatebním dnem je, v kolik hodin začne, respektive v kolik hodin bude obřad. Odpověď
je opět na vás. V Česku bývají velmi časté obřady ve 12 hodin. Pro někoho to fungovat může, pro někoho ne.

Já osobně bych doporučil posunout svatební obřad třeba na 14 nebo 15 hodinu. Program na sebe bude více navazovat
a vyhnete se hluchým místům. Navíc budete mít pravděpodobně o něco příjemnější počasí (zvlášť v létě).

Ukázkový svatební harmonogram:

Přípravy 11:00 – 13:30

Počítejte, že přípravy nevěsty vám zaberou cca dvě hodiny a raději přidejte ještě půlhodinku jako rezervu (možná více, pokud se budou líčit i družičky). V průběhu příprav na místo přijíždí fotograf a začíná fotit prostředí, nevěstu i ženicha.

First look 13:30 – 13:45

Pokud si first look naplánujete, právě po přípravách je ten správný čas. Svatební hosté ještě nedorazili a máte naprostý klid.

Obřad 15:00 – 15:40

Pozor na zpoždění. Nenechejte hosty příliš dlouho čekat. Obřad trvá většinou mezi 20 a 30 minutami. A hned po něm začínají gratulace novomanželům. Ty můžou trvat od 5 do 20 minut, podle počtu hostů.

uvolněný svatební obřad ve stínu pod stromy v sadu Statek Samsara

Focení skupin 15:40 – 16:10

Po skončení gratulací je ideální čas na skupinové a rodinné fotky. Všichni jsou na jednom místě, ještě jsou upravení a čekají na instrukce. Focení trvá podle počtu hostů mezi 15 a 40 minutami.

PRO TIP: Jak si nejlépe poradit s focením skupinek se dočtete tady.

Příchod novomanželů na hostinu 16:15 – 16:30

Po společném focení se všichni společně přesunou na hostinu. Při příchodu se často odehrávají svatební tradice jako rozbíjení talíře a panák s vodou nebo vodkou. Počítejte s tím, že tradice mohou trvat cca 5 až 20 minut. Pokud jich je více, může se tento čas protáhnout.

Přípitky a hostina 16:30 – 18:00

Když máte za sebou úspěšně obřad a přesun na hostinu, konečně si zasloužíte váš oběd/večeři. Ale pozor, nejprve probíhají přípitky. Doporučuji dopředu omezit jejich počet i trvání, ať na jídlo nečekáte další půlhodiny. Na hostinu je ideální vymezit zhruba hodinu až hodinu a půl.

Svatební hostina na svatbě na statku Orlické hory

Krájení dortu

Tento bod programu je hodně flexibilní. Někdo ho preferuje po obědě jako zákusek, někdo až večer během párty. Záleží to na vás. Krájení dortu můžete využít klidně jako takovou výplň do hluchého místa programu.

Svatba Kunvald Orlické hory krájení dortu | svatební harmonogram

Něco na zabavení pro hosty

V průběhu svatební oslavy je potřeba zajistit, aby se vaši hosté nenudili. Proto doporučuji nachystat nějaké aktivity,
hry nebo cokoliv dalšího, čím se hosté zabaví. Můžou to být hry jako cornhole nebo třeba turnaj v minigolfu či beerpongu. Fantazii se meze nekladou.

Svatební focení

Jakmile se začne blížit západ slunce, je čas vyrazit na focení novomanželů. To může trvat 15 minut nebo hodinu a půl. Záleží kolik času mu chcete věnovat. Důležitější, než délka focení je jeho načasování. Pokud můžete, foťte se během zlaté hodiny, výsledné fotky za to budou stát.

Svatba Bílé Karpaty Bojkovice Na Kopci ženich s nevěstou svatební focení

První tanec

Ten může nastat před nebo po focení. Na letních svatbách (kdy slunce zapadá až mezi 20 a 21 hodinou) je často lepší zařadit nejdříve první tanec a až poté focení.

První svatební tanec většinou odstartuje zábavu na tanečním parketu. Počítejte s tím, že po něm budete aspoň půlhodiny v kuse tančit.

první tanec ženicha a nevěsty | svatební harmonogram

Večerní párty

Jakmile máte za sebou první tanec, nezbývá nic jiného než rozjet svatební párty. Tady už je to úplně na vás a vašich schopnostech. Můžete skončit o půlnoci nebo v šest ráno. Jenom nezapomeňte během večera (nebo noci) na házení svatební kytice. A pokud chcete, tak i nějakou zábavnou hru.

Shrnutí

Doufám, že už víte jak na to. Svatební harmonogram teď naplánujete levou zadní.

A fotografa na svatbu už máte? Jsem jen jeden mail daleko.

Mohlo by vás také zajímat