Jestli právě plánujete svatební den, jsem si jistý, že už jste pročetli desítky článků na toto téma. Proto jsem do tohoto příspěvku jsem napsal čtyři rady, které jsou v nich často opomenuty.

Vyhněte se ostrému slunci během obřadu

Tento tip je určený především pro letní svatby. Tradiční čas svatebního obřadu je u Česku v 11 nebo 12 hodin. V tomto ohledu nám zvyklosti moc nepomáhají, protože stát ve 30 °C na poledním slunci není příjemné pro nikoho. A z hlediska fotografa to také není ideální. Ostré světlo vytváří stíny na obličejích a kazí tím vaše fotografie. Jak to vyřešit?

Možnosti jsou dvě. První je velmi jednoduchá. Stačí přesunout svatební obřad na čas, kdy sluníčko tolik nesvítí. Třeba na 16 hodinu nebo i později. Hned vás možná napadá, že to není možné. Že se nestihne naplánovaný program. Stačí ale trochu změnit harmonogram a je to hračka. Hostinu si můžete dát už před obřadem, po obřadu rozkrojíte dort a můžete odstartovat párty.

Pokud Vám takový harmonogram nesedí a obřad chcete okolo poledne, přichází druhá varianta. A ta je schovat se do stínu. Nebude vám takové horko a prospěje to i fotografiím.

Jestli máte tu možnost, vyberte si místo třeba pod stromy nebo v nějakém interiéru. Je důležité, aby stín byl dostatečně velký pro všechny. Pro Vás i pro hosty. Pokud bude např. ženich ve stínu a nevěsta ne, ženich bude na fotkách velmi tmavý a není možné s tím mnoho udělat.

Svatební obřad ve stínu stromů | Statek Samsara | svatební fotograf Brno

Vyberte místo, kde zůstanete celý svatební den

Přípravy na doma, obřad v kostele, hostina v restauraci a focení někde v přírodě. Tak vypadá spoustu českých svateb. A teď si představte, kolik času strávíte přesuny z místa na místo. Zvlášť když při každém přesunu čekáte na všechny svatební hosty.

Svatební den byste si měli užít s přáteli a rodinou, ne ho trávit za volantem. Proto doporučuji vybrat jedno místo, kde zvládnete všechno. Od příprav po párty. A když vyberete dobře, tak ani na focení nemusíte chodit daleko. Mimochodem, tipy na nejlepší svatební místa jsem sepsal v těchto dvou článcích:

PRO TIP: Někdy může být složité najít oddávajícího v dané lokalitě. Vyřešit se to dá snadno. Stačí se formálně vzít předem na úřadě a během svatebního dne mít jen „falešný obřad“. A oddat vás pak může třeba i kamarád.

Sežeňte si svatebního koordinátora

A tím nutně nemyslím profesionála. Stačí kdokoliv z kamarádů, kdo má zvučný hlas. Když hosté přijedou na svatbu a nikdo jim nedá instrukce, jednoduše naberete zpoždění už před obřadem.

S koordinátorem budete mít vše výrazně jednodušší. Hosté budou vědět kde mají být, co mají dělat a vyhnete se tradičnímu svatebnímu zpoždění. Výhra pro všechny.

Svatební den koordinátor | svatební fotograf Brno

Zakažte hostům fotit

Je to moc tvrdé? Tak zakažte aspoň foťáky. Stává se, že se vyrojí několik hostů se zrcadlovkami a celý den se snaží získat co nejlepší záběry. To samo o sobě není špatné, často to ale pokazí fotky profesionálnímu fotografovi a kameramanovi.

Hosté se snaží dostat blíž pro lepší fotku, a přitom stojí fotografovi v jeho záběru. Nebo používají blesky a zkazí kameramanovi celý záběr. Během skupinových fotek se často stává, že si někdo z hostů chce taky vyfotit skupinky. To znamená, že půlka očí kouká do jednoho foťáku a půlka do druhého. Vše trvá dvakrát déle a fotky nemusí dopadnout dobře.

Pokud chcete mít co nejlepší fotky a zároveň hladký průběh dne, doporučuji říct hostům ať nefotí. Nebo ať fotí ze svého místa. Ocení to fotograf, a nakonec i vy.

Závěr

Doufám, že pro vás tipy byly užitečné. A pokud mých tipů ještě nemáte dost, přečtěte si i tyto.

A jestli se vám fotky v článku líbily, usnadněte si hledání fotografa a napište mi. Rád se s vámi nezávazně pobavím o vaší svatbě, vysvětlím jak k focení přistupuji a odpovím na všechny vaše otázky.

Těším se co spolu vytvoříme!

Mohlo by vás také zajímat