Jak vznikají svatební fotky, je pro spoustu lidí velká neznámá. A není se čemu divit. Vždyť svatbu nemáte každý den. V tomto článku vám popíšu, jak k focení svatebního dne přistupuji a co ode mě můžete očekávat.

Autentické svatební fotky

Základním kamenem mé práce je, aby fotky měly pro klienty dlouhodobou hodnotu. Aby pro ně zachycovaly nejenom momenty svatby, ale také emoce, které u toho prožívali.

Způsob, kterým se toho snažím dosáhnout se dá nazvat „kreativní reportáž“.

Co to znamená?

#1 Během focení svatby je můj cíl originálně zachytit, co se děje okolo mě a jak to prožívají svatebčané. Velká část mé práce je dokumentární, ale občas zasáhnu do dění okolo, abych získal co nejlepší fotky.

To ale neznamená, že nutím klienty do umělých póz nebo chci, aby si nevěsta desetkrát nazouvala boty kvůli fotce. Nemám rád svatební kýč. Autenticita je pro mě na prvním místě.

Ženich a nevěsta fotí s přihlížejícím stádem krav Orlické hory Kunvald | svatební fotky

#2 Svatební fotky nevnímám jenom jako samostatné fotografie, ale jako součást celé svatební galerie – svatebního příběhu. Když si prohlížím hotovou galerii, chci z ní mít pocit, jako bych byl na místě.

#3 Abych mohl vytvořit pro klienty co nejlepší svatební fotky, je dobré se s nimi seznámit. Většinou na předsvatební schůzce. Čím lépe se s klienty poznám, tím lepší fotky nejspíše vytvořím. Budu totiž vědět na čem jim záleží, co jim není příjemné i jak vypadají nejlépe. Díky tomu je moje práce jednodušší a výsledek lepší.

PRO TIP: Nejlepší způsob, jak se s fotografem poznat a zvyknout si na sebe navzájem, je předsvatební focení.

Předsvatební focení Brno | svatební fotograf

Důležitost světla pro svatební fotky

Jsem fotograf, a tak není pochyb o tom, že miluju hledání dokonalého světla. Správné světlo dokáže z průměrné fotografie udělat perfektní, zatímco špatné může svatební fotky úplně zkazit. Proto všem párům zdůrazňuji potřebu správně naplánovat harmonogram, aby se nejlepší světlo dalo využít na maximum.

Přístup k focení svatebního dne:

Ráno před odjezdem si připravím všechny nabité baterie a hromadu SD karet. Přihodím Red Bull na cestu zpátky a můžu vyrazit.

Přípravy

Přípravy jsou většinou první bod mého programu. Přijíždím v jejich průběhu (není potřeba abych u nich byl od začátku) a začínám fotit svatební příběh. Nejprve prostředí, potom chystání nevěsty a ženicha.

Většina fotek je dokumentární, ale občas navedu ženicha nebo nevěstu správným směrem, aby výsledek byl co nejlepší.

Vzhledem k tomu, že přípravy velmi často probíhají vevnitř, snažím se fotit vše co nejblíž oknům, kde je nejlepší světlo. Často taky požádám o vypnutí umělého osvětlení v místnosti (pokud je v ní dost světla), protože kombinace umělého a denního světla vytváří nehezkou barvu na fotkách.

Svatební fotky | svatební přípravy nevěsty | fotograf Brno

Svatební obřad

Při obřadu se snažím fotit tak, abych u toho neupoutával příliš pozornosti a abych nerušil průběh svatby. Dávám si pozor abych nebyl při focení nepříjemně blízko lidem, a i když je obřad vevnitř, v 90 % procentech případů nepoužívám blesk.

Pokud je na svatbě i kameraman, vždy se domluvíme před začátkem a během obřadu spolupracujeme, abychom nezavazeli. V případě, že je kameraman také profesionál, vzájemná domluva nebývá problém.

Skupinové fotky

Poté co skončí obřad, nastává ideální čas na tu méně vzrušující, ale důležitou součást dne, kterou je skupinové focení. Všichni jsou na jednom místě, poslouchají a jsou ještě upravení, taková situace už během dne nenastane.

Proto se vždy snažím využít situace a v krátkém čase vyfotit všechny skupinové fotky. Místo si vždy najdu dopředu, protože je důležité aby focení probíhalo ve stínu .

PRO TIP #2: Focení skupinek velmi usnadní, když mám od snoubenců nachystaný seznam skupinek na focení. Ještě lepší (a rychlejší) je situace, že někdo (kdo zná svatebčany) organizuje skupiny a já jenom fotím.

Hostina a svatební oslava

Prvním bodem oslavy bývá většinou společné jídlo a před ním přípitky. Většinou fotím pouze přípitek, případně novomanžele se společnou polévkou. Rozhodně nefotím během jídla. Vím moc dobře, že s plnou pusou nevypadá nikdo hezky.

V průběhu odpoledne se většinou krájí dort a občas přidají další aktivity. U toho všeho samozřejmě jsem a fotím každý důležitý okamžik. Snažím se splynout s davem a vytvořit dokumentární svatební fotky, bez mého zásahu do okolí a bez pózování pro foťák.

Svatební hostina na svatbě na statku Orlické hory

Portrétní focení

Jakmile se začne blížit západ slunce, vyrážím s novomanželi na portrétní focení. To může trvat 15 minut až hodinu. Záleží, kolik času mu chtějí věnovat klienti. Důležitější, než délka focení je pro mě jeho načasování.

Pokud je to možné, domlouvám portrétní focení na zlatou hodinku. Světlo během západu slunce je totiž nesrovnatelně hezčí než během dne.

Během portrétního focení už jsem méně dokumentaristický a více zasahuji do dění. Většina mých klientů není zvyklá stát před foťákem, a tak ocení, když jim řeknu, co dělat. Vyhýbám se ale o formálním pózám, spíše se páry snažím navést.

Snažím se je uvolnit a rozesmát. Když opadne stres z focení, vypadá na fotkách dobře každý. I ten kdo „vůbec není fotogenický“ (to totiž říkají všichni).

párové focení brno svatební fotograf

Večerní párty

Po focení portrétů přecházím do dokumentárně-kreativního módu. Chodím mezi hosty na parketu a dokumentuji jejich taneční kreace. Vzhledem k uvolněné atmosféře a zajímavým světlům se často pokouším o různé kreativní párty fotky.

Odjezd domů

Před odjezdem do sebe kopnu dva Red Bully nebo Colu Zero a vydám se domů. Jakmile dojedu, zálohuju všechny fotky (jinak bych neusnul) a je hotovo.

Postprodukce fotografií

Postprodukce začíná hned další den. Vyberu zhruba 50 fotografií, upravím je a pošlu ve slideshow jako ochutnávku klientům. Potom se pustím do úpravy zbytku fotografií.

Na svatbě vždy nafotím 4 až 8 tisíc fotografií, z nichž v Lightroomu vybírám zhruba 400 až 500. To znamená, že jenom výběr fotek mi trvá celý den, občas i déle. Další dva dny mi trvá, než vybrané fotky upravím.

Upravovat se snažím tak, abych podtrhnul přirozené barvy a přidal fotkám charakter. Svatební fotky téměř neretušuju (kromě akné, škrábanců, atd.) a snažím se aby zůstaly autentické. Níže se podívejte na porovnání fotky před a po úpravě.

před úpravou
Svatební fotka po úpravě | svatební fotograf Brno
po úpravě

Poté co dokončím úpravu všech fotografií, nezbývá, než je odeslat natěšeným klientům.

Líbí se vám můj přístup? Napište mi. Rád se s vámi nezávazně pobavím o vaší svatbě.

Mohlo by vás také zajímat