Výběr svatebního fotografa může být oříšek. A ještě aby nebyl, vždyť vybíráte fotografa na svatbu poprvé. Tento článek Vám poradí jak na to. Stačí mít na paměti několik důležitých rad a se svým výběrem budete spokojeni.

Kdy začít hledat

Dřív, než si myslíte. Alespoň ve většině případů. Nejlépe hned potom, co najdete místo (tipy na nejlepší místa najdete zde) a stanovíte termín svatby.

Jestli plánujete sobotní svatbu v červnu až září, začněte klidně hledat i rok dopředu. Kalendáře kvalitních fotografů se většinou zaplní velmi rychle, takže na nic nečekejte. Mohlo by se vám také stát, že nikdo z fotografů, jejichž práce se vám líbí, nemá volno.

Pokud je váš termín v méně vytížený den, třeba letní pátek, většinou stačí hledat o něco později. Pokud však chcete mít jistotu, začněte nejpozději 9 měsíců před svatbou.

Nejméně obsazené termíny jsou ty mimo svatební sezónu (tedy od října do května) a taky jiné svatební dny než pátek a sobota. Jestli je to váš případ, nebál bych se hledat fotografa půl roku dopředu (možná i méně).

Platí ale zlaté pravidlo. Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pokud chcete konkrétního fotografa, rezervujte si ho co nejdříve.

PRO TIP: Pokud sháníte fotografa na poslední chvíli, nevzdávejte to. Zkuste poptat i toho, který má běžně plno na rok dopředu. Stává se, že se některý termín fotografovi uvolní i pár měsíců před svatbou.

Jak vybrat svatebního fotografa

Jak vybrat svatebního fotografa

První krok je jasný. Googlit. Jakmile začnete, zjistíte, že svatebních fotografů je nepřeberné množství. Mimochodem k tomu googlení, doporučuji neskončit na první straně výsledků, ale trošku zapátrat. To, že je fotograf na první straně vyhledávání ještě neznamená, že je pro vás vhodný.

Můžete se podívat i na weby jako je MyWed nebo kurátorské výběry svatebních fotografů (třeba Atlas svatebních dodavatelů od magazínu MILE). A nezapomínejme na Instagram.

Máte vyhledáno? Je čas začít vybírat. Dal jsem dohromady 5 kritérií podle nichž byste se měli rozhodovat:

Styl fotografií a přístup k focení

Když budete procházet práci jednotlivých fotografů, sami asi poznáte, co se vám líbí. Zvláště styl úpravy fotografií. Jednoduše víte, jestli se vám líbí např. tmavé kontrastní fotky nebo světlé pastelové.

Důležité je vybrat fotografa také podle jeho přístupu k focení celého dne. Každý fotograf má svůj specifický přístup, obecně je ale můžeme rozdělit takto:

Aranžovaná (tradiční) fotografie – Fotograf organizuje dění okolo. Fotky jsou velmi formální a pózované.

Dokumentární fotografie – Fotograf pouze zachycuje, co se děje okolo a snaží se splynout s davem, aby zachytil co nejvíce emocí. Nesnaží se fotky stylizovat ani přikrášlovat.

Umělecká (kreativní) reportáž – Fotograf se snaží netradičně a originálně zachytit co se děje okolo něj. Jde o určitou kombinaci předchozích prvků. Velká část je dokumentárně laděná, ale občas fotograf do dění zasáhne. K tomuto směru se přikláním já.

Je jen na vás, který přístup vám vyhovuje. Většina fotografů o přístupu k focení píše na svém webu. Pokud ne, doporučuji se fotografa zeptat. Vyhnete se nepříjemnému překvapení a budete mít jasno, co očekávat.

Profesionalita fotografa

Na internetu najdete plno lidí, kteří si říkají profesionální svatební fotograf. Pravda je bohužel ta, že ne každý na to má právo. A proto byste si měli fotografa trošku prověřit.

Nejdůležitější je kvalita fotografií. Pokud se Vám zalíbily fotky na webu, ale nejste si jistí, napište fotografovi o celou svatební galerii. Teprve v ní uvidíte kompletní produkt, který od fotografa (pravděpodobně v obdobné kvalitě) dostanete.

Kromě galerie se podívejte i na recenze fotografa na Google či na Facebooku. Nebo se zeptejte osobně na zkušenost někoho, komu fotil svatbu.

Profesionalitu poznáte taky z komunikace. Kvalitní fotograf se vás bude ptát na různé detaily o svatbě, rád se s vámi podělí o své zkušenosti či poradí, jak naplánovat co nejlépe harmonogram. Prostě bude mít přehled.

Není také na škodu se zeptat, jak zálohuje fotky ze svatebního dne (většina profíků má ve foťáku dvě pamětové karty) a jestli má záložní foťák. Náhoda je blbec a o fotky ze svatby přijít nechcete.

Každý dobrý fotograf se s vámi taky bude chtít před svatbou potkat nebo si aspoň zavolat přes videohovor.

Cena

Asi zhruba tušíte, kolik jste ochotni za fotografie zaplatit. Stejně ale radím, nemějte cenu na prvním místě. Prvně si vyberte fotografa, jehož práce se vám zamlouvá, až potom zjišťujte cenu.

Fotky jsou jedna z mála věcí, které vám ze svatby zůstanou a většinou se nevyplatí šetřit.

Obecně se ceny pohybují mezi 10 000 Kč až 70 000 Kč. V té nejnižší cenové kategorii se pohybují začátečníci, kteří nemají zkušenosti a vybavení na profesionální úrovni. Okolo 30 000 Kč už dostanete krásné fotky od profesionálů.

Rozsah služeb

Pokud máte několik kandidátů, můžete si je porovnat i podle rozsahu nabízených služeb. To, že jeden nabízí více služeb než druhý, ale nemusí být nutně výhoda. Promyslete si, co od fotografa chcete a podle toho vybírejte.

Podívejte se na počet hodin strávených na svatbě, kdy dostanete celou galerii, počet dodaných fotek, jestli dostanete nějakou ukázku fotek hned po svatbě a jestli je v balíčku i nějaký fyzický produkt. Důležitá pro vás může být i možnost dokoupení fotoknihy nebo jiného tisku. A nezapomínejme na předsvatební focení.

Osobnost fotografa

Poslední, ale velice důležité kritérium. S fotografem trávíte na svatbě hodně času. Pokud si nesednete, tak to bude hooodně času, který si neužijete. Jestli můžete, tak se s fotografem potkejte před svatbou nebo si zavolejte přes videohovor. Prostě se trošku poznejte, abyste věděli, že jste pro sebe navzájem správná volba.

Jak vybrat svatebního fotografa

Shrnutí

Pokud jste to dočetli až sem, gratuluji. Výběr fotografa pro vás bude hračka.

A jestli se vám fotky v článku líbily, usnadněte si hledání fotografa a napište mi. Rád se s vámi nezávazně pobavím o vaší svatbě, vysvětlím jak k focení přistupuji a odpovím na všechny vaše otázky.

Těším se co spolu vytvoříme!

Mohlo by vás také zajímat